Υδατάνθρακες
Τι είναι οι Υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες είναι φυσικά σάκχαρα, άμυλα και ίνες στα τρόφιμα. Όλοι οι υδατάνθρακες αποτελούνται από μόρια ζάχαρης. Τα μόρια ζάχαρης που συνδέονται μαζί σχηματίζουν άμυλα και ίνες.
Στο σώμα, τα άμυλα και τα σάκχαρα διασπώνται στο πεπτικό σύστημα σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το καύσιμο που παρέχει ενέργεια και ενδυναμώνει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Η γλυκόζη ονομάζεται επίσης σάκχαρο του αίματος.
Οι φυτικές ίνες είναι μια μορφή υδατανθράκων που δεν διασπάται κατά τη διάρκεια της πέψης. Περνά μέσα από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και έπειτα αποβάλλεται από το σώμα.
Οι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι κατατάσσουν τους υδατάνθρακες σε δύο τύπους: Τους Σύνθετους υδατάνθρακες και του Απλούς υδατάνθρακες.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν άμυλα και ίνες. Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τη ζάχαρη που απαντάται φυσιολογικά σε φρούτα, λαχανικά και γάλα, την καστανή ζάχαρη, τη λευκή ζάχαρη, το μέλι και κάθε ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Σήμερα, οι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι ταξινομούν υδατάνθρακες με βάση την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα συστατικά τους.
Ποιοι είναι οι Καλοί Υδατάνθρακες και ποιοι οι Κακοί Υδατάνθρακες;
Αυτοί είναι οι όροι που έχουν γίνει δημοφιλείς από διάφορους διατροφολόγους.
Συνήθως, οι καλοί υδατάνθρακες αφορούν σε τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών. Οι καλοί υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από το σώμα και να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.
Βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα και δημητριακά ολικής αλέσεως, προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα.
Οι κακοί υδατάνθρακες αναφέρονται σε τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, κυρίως άσπρο αλεύρι και ζάχαρη.
Αυτοί βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα κέικ, τα μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας που παρασκευάζονται με άσπρο αλεύρι, λευκό (επεξεργασμένο) ρύζι και ορισμένα δημητριακά.
Ο διαχωρισμός των υδατανθράκων σε καλούς και κακούς υδατάνθρακες είναι ένας εύκολος τρόπος να αναλογιστείτε την σωστή διατροφή, αλλά αυτοί δεν είναι ακριβείς επιστημονικοί όροι.
Όταν σκεφτείτε να κάνετε μια υγιεινή διατροφή, τραφείτε με δημητριακά ολικής άλεσης, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και όχι εμπλουτισμένες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
Πόσους υδατάνθρακες χρειάζεται ένα άτομο την ημέρα;
Αντί να μετρούν υδατάνθρακες, οι διαιτολόγοι συνιστούν τώρα να σχεδιάζετε τα γεύματά σας, χρησιμοποιώντας το «υγιεινό πιάτο».
Σε κάθε γεύμα, το μισό από το πιάτο θα πρέπει να γεμίσει με φρούτα και λαχανικά και το ένα τέταρτο του πιάτου, θα πρέπει να γεμίσει με δημητριακά ολικής αλέσεως (οι διαιτολόγοι δεν καταλογίζουν τις πατάτες σαν λαχανικά).
Το τελευταίο τέταρτο του πιάτου πρέπει να είναι πρωτεΐνες – κρέας, ψάρι, φασόλια ή ξηροί καρποί.
Γιατί είναι σημαντικά τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως;
Ολόκληροι κόκκοι είναι η καλύτερη πηγή υδατανθράκων, επειδή παρέχουν ενέργεια μαζί με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Η κατανάλωση ολόκληρων κόκκων όσο το δυνατόν συχνότερα, αντί για υψηλά επεξεργασμένους κόκκους, όπως το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ρύζι, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη και να διατηρήσει το πεπτικό σύστημα υγιές.
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από ολόκληρους κόκκους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
Γιατί οι (φυτικές) Ίνες είναι σημαντικές;
Οι ίνες εμπεριέχονται σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια (φασόλια) και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι ίνες προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα διατηρώντας το έντερο σε κίνηση.
Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη επιβραδύνοντας την πέψη και διατηρώντας σας με ‘γεμάτο’ στομάχι, για περισσότερο χρόνο.
Οι ίνες μπορεί να είναι διαλυτές (διαλύονται στο νερό) ή αδιάλυτες (δεν διαλύονται στο νερό).
Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα, κάποια λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, των μπιζελιών και των καρότων, στο πλιγούρι βρώμης και πίτουρο βρώμης, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα ξερά φασόλια. Όταν αναμιγνύεται με νερό κατά την πέψη, αυτός ο τύπος ινών γίνεται ένα παχύ υλικό σαν ζελατίνη.
Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης (που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου) και τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα (που σχετίζονται με τον κίνδυνο για διαβήτη).
Οι αδιάλυτες ίνες βρίσκονται επίσης σε μια ποικιλία τροφίμων, ειδικά σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής αλέσεως, πίτουρο σιταριού, καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κουσκούς, στα περισσότερα λαχανικά και σε φρούτα.
Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν το σώμα να μεταφέρει διάφορα παράγωγα που πρέπει να αποβληθούν μέσω του πεπτικού συστήματος.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μικρών θρόμβων αίματος που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Και τα δύο είδη ινών είναι σημαντικά. Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια ινών την ημέρα. Οι άνδρες πρέπει να προσπαθούν να τρώνε 30 γραμμάρια την ημέρα.
Ο ευκολότερος τρόπος να συμπεριληφθούν φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνουν ωμά, ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και δημητριακά.
Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους ή δυσκολεύει την απώλεια βάρους;
Αυτό εξαρτάται. Τρώγοντας πάρα πολλές θερμίδες από οποιοδήποτε είδος φαγητού θα προκαλέσετε αύξηση βάρους. Αλλά τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά.
Μεταβολίζονται πολύ γρήγορα σε γλυκόζη. Η αιφνίδια αύξηση της γλυκόζης αίματος ενεργοποιεί το πάγκρεας να παράξει περισσότερη ινσουλίνη, μια ορμόνη που προωθεί την αποθήκευση λίπους.
Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να αποκτήσετε βάρος καταναλώνοντας πάρα πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μεταβολίζονται με βραδύτερο ρυθμό χωρίς να προκαλείται μεγάλη βιασύνη ινσουλίνης. Το σώμα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια για αρκετές ώρες.
Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και μέταλλα, επομένως είναι και πιο υγιεινά.
Είναι δυνατόν να κάνω μια υγιεινή διατροφή χωρίς να τρώω υδατάνθρακες;
Η απώλεια βάρους είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποφασίζουν να πηγαίνουν σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Οι ειδικοί στη διατροφή συμφωνούν ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η απώλεια βάρους, αλλά είναι δύσκολο να την ακολουθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι ότι πολλές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών ελαίων.
Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των πολύ χαμηλών υδατανθράκων ή των διαίτων χωρίς υδατάνθρακες δεν είναι γνωστές.
Μια δίαιτα που περιλαμβάνει μία μέτρια ποσότητα υγιεινών υδατανθράκων όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη διατροφή για μακροχρόνια διαχείριση βάρους και για την υγεία σας.
Είναι επίσης το πιο εύκολο είδος δίαιτας που μπορείτε να κάνετε.
Τι λέει η ετικέτα ενός τροφίμου (Πίνακας Διατροφής) σχετικά με τους υδατάνθρακες;
Οι πίνακες Διατροφικής Αξίας στις ετικέτες τροφίμων είναι μια καλή πηγή πληροφόρησης για τα είδη υδατανθράκων και πόσες φυτικές ίνες περιέχει ένα φαγητό.
Χαρακτηριστικά των Καλών και Κακών Υδατανθράκων - Περίληψη
Καλοί υδατάνθρακες (Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες)
- Αφομοιώνονται αργά (το σώμα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ως ενέργεια για αρκετές ώρες). Τα αργά αφομοιωμένα τρόφιμα οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φυσικά συστατικά δεν αφαιρούνται κατά την παρασκευή του φαγητού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ψωμιά ολικής αλέσεως, φασόλια, δημητριακά και προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως, μαζί με λαχανικά και φρούτα.
- Βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Βοηθάνε στην πρόληψη της παχυσαρκίας και διατηρούν το πεπτικό σύστημα υγιές.
Κακοί υδατάνθρακες (Χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες)
- Ταχεία πέψη. Τα γρήγορα αφομοιωμένα τρόφιμα προκαλούν μια απότομη αύξηση στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα (η αύξηση αυτή ενεργοποιεί το πάγκρεας για να παράξει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που κάνει το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος).
- Επεξεργασμένα Τρόφιμα. Τα φυσικά συστατικά έχουν αφαιρεθεί ή έχουν αλλάξει κατά την παραγωγή (τη βιομηχανική επεξεργασία) του τροφίμου. Για παράδειγμα, για να γίνει το λευκό ψωμί, πρέπει να αφαιρεθεί το πίτουρο και τα φύτρα από τους σπόρους και τις φύτρες σιταριού (για να γίνει το λευκό αλεύρι που χρησιμοποιείται για να γίνει το λευκό ψωμί). Άλλα μεταποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα κέικ, τα μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας με λευκό αλεύρι, το λευκό (επεξεργασμένο) ρύζι και ορισμένα δημητριακά.
- Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
- + Γενικά
Τι είναι οι Υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες είναι φυσικά σάκχαρα, άμυλα και ίνες στα τρόφιμα. Όλοι οι υδατάνθρακες αποτελούνται από μόρια ζάχαρης. Τα μόρια ζάχαρης που συνδέονται μαζί σχηματίζουν άμυλα και ίνες.
Στο σώμα, τα άμυλα και τα σάκχαρα διασπώνται στο πεπτικό σύστημα σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το καύσιμο που παρέχει ενέργεια και ενδυναμώνει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Η γλυκόζη ονομάζεται επίσης σάκχαρο του αίματος.
Οι φυτικές ίνες είναι μια μορφή υδατανθράκων που δεν διασπάται κατά τη διάρκεια της πέψης. Περνά μέσα από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και έπειτα αποβάλλεται από το σώμα.
Οι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι κατατάσσουν τους υδατάνθρακες σε δύο τύπους: Τους Σύνθετους υδατάνθρακες και του Απλούς υδατάνθρακες.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν άμυλα και ίνες. Οι απλοί υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τη ζάχαρη που απαντάται φυσιολογικά σε φρούτα, λαχανικά και γάλα, την καστανή ζάχαρη, τη λευκή ζάχαρη, το μέλι και κάθε ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Σήμερα, οι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι ταξινομούν υδατάνθρακες με βάση την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα συστατικά τους.
Ποιοι είναι οι Καλοί Υδατάνθρακες και ποιοι οι Κακοί Υδατάνθρακες;
Αυτοί είναι οι όροι που έχουν γίνει δημοφιλείς από διάφορους διατροφολόγους.
Συνήθως, οι καλοί υδατάνθρακες αφορούν σε τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών. Οι καλοί υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν από το σώμα και να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια.
Βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα και δημητριακά ολικής αλέσεως, προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα.
Οι κακοί υδατάνθρακες αναφέρονται σε τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, κυρίως άσπρο αλεύρι και ζάχαρη.
Αυτοί βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα κέικ, τα μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας που παρασκευάζονται με άσπρο αλεύρι, λευκό (επεξεργασμένο) ρύζι και ορισμένα δημητριακά.
Ο διαχωρισμός των υδατανθράκων σε καλούς και κακούς υδατάνθρακες είναι ένας εύκολος τρόπος να αναλογιστείτε την σωστή διατροφή, αλλά αυτοί δεν είναι ακριβείς επιστημονικοί όροι.
Όταν σκεφτείτε να κάνετε μια υγιεινή διατροφή, τραφείτε με δημητριακά ολικής άλεσης, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και όχι εμπλουτισμένες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
Πόσους υδατάνθρακες χρειάζεται ένα άτομο την ημέρα;
Αντί να μετρούν υδατάνθρακες, οι διαιτολόγοι συνιστούν τώρα να σχεδιάζετε τα γεύματά σας, χρησιμοποιώντας το «υγιεινό πιάτο».
Σε κάθε γεύμα, το μισό από το πιάτο θα πρέπει να γεμίσει με φρούτα και λαχανικά και το ένα τέταρτο του πιάτου, θα πρέπει να γεμίσει με δημητριακά ολικής αλέσεως (οι διαιτολόγοι δεν καταλογίζουν τις πατάτες σαν λαχανικά).
Το τελευταίο τέταρτο του πιάτου πρέπει να είναι πρωτεΐνες – κρέας, ψάρι, φασόλια ή ξηροί καρποί.
- + Διάγνωση
- + Διαχείριση & Θεραπεία
- + Επεμβάσεις
- + Πρόληψη
- + Ιατρικές Συμβουλές
Γιατί είναι σημαντικά τα Δημητριακά Ολικής Αλέσεως;
Ολόκληροι κόκκοι είναι η καλύτερη πηγή υδατανθράκων, επειδή παρέχουν ενέργεια μαζί με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Η κατανάλωση ολόκληρων κόκκων όσο το δυνατόν συχνότερα, αντί για υψηλά επεξεργασμένους κόκκους, όπως το άσπρο αλεύρι και το άσπρο ρύζι, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη και να διατηρήσει το πεπτικό σύστημα υγιές.
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από ολόκληρους κόκκους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.
Γιατί οι (φυτικές) Ίνες είναι σημαντικές;
Οι ίνες εμπεριέχονται σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια (φασόλια) και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι ίνες προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα διατηρώντας το έντερο σε κίνηση.
Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη επιβραδύνοντας την πέψη και διατηρώντας σας με ‘γεμάτο’ στομάχι, για περισσότερο χρόνο.
Οι ίνες μπορεί να είναι διαλυτές (διαλύονται στο νερό) ή αδιάλυτες (δεν διαλύονται στο νερό).
Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα περισσότερα φρούτα, κάποια λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, των μπιζελιών και των καρότων, στο πλιγούρι βρώμης και πίτουρο βρώμης, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα ξερά φασόλια. Όταν αναμιγνύεται με νερό κατά την πέψη, αυτός ο τύπος ινών γίνεται ένα παχύ υλικό σαν ζελατίνη.
Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης (που σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου) και τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα (που σχετίζονται με τον κίνδυνο για διαβήτη).
Οι αδιάλυτες ίνες βρίσκονται επίσης σε μια ποικιλία τροφίμων, ειδικά σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής αλέσεως, πίτουρο σιταριού, καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κουσκούς, στα περισσότερα λαχανικά και σε φρούτα.
Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν το σώμα να μεταφέρει διάφορα παράγωγα που πρέπει να αποβληθούν μέσω του πεπτικού συστήματος.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μικρών θρόμβων αίματος που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Και τα δύο είδη ινών είναι σημαντικά. Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια ινών την ημέρα. Οι άνδρες πρέπει να προσπαθούν να τρώνε 30 γραμμάρια την ημέρα.
Ο ευκολότερος τρόπος να συμπεριληφθούν φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνουν ωμά, ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και δημητριακά.
Η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους ή δυσκολεύει την απώλεια βάρους;
Αυτό εξαρτάται. Τρώγοντας πάρα πολλές θερμίδες από οποιοδήποτε είδος φαγητού θα προκαλέσετε αύξηση βάρους. Αλλά τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες συχνά περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά.
Μεταβολίζονται πολύ γρήγορα σε γλυκόζη. Η αιφνίδια αύξηση της γλυκόζης αίματος ενεργοποιεί το πάγκρεας να παράξει περισσότερη ινσουλίνη, μια ορμόνη που προωθεί την αποθήκευση λίπους.
Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να αποκτήσετε βάρος καταναλώνοντας πάρα πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μεταβολίζονται με βραδύτερο ρυθμό χωρίς να προκαλείται μεγάλη βιασύνη ινσουλίνης. Το σώμα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια για αρκετές ώρες.
Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και μέταλλα, επομένως είναι και πιο υγιεινά.
Είναι δυνατόν να κάνω μια υγιεινή διατροφή χωρίς να τρώω υδατάνθρακες;
Η απώλεια βάρους είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποφασίζουν να πηγαίνουν σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Οι ειδικοί στη διατροφή συμφωνούν ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει η απώλεια βάρους, αλλά είναι δύσκολο να την ακολουθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι ότι πολλές δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών ελαίων.
Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των πολύ χαμηλών υδατανθράκων ή των διαίτων χωρίς υδατάνθρακες δεν είναι γνωστές.
Μια δίαιτα που περιλαμβάνει μία μέτρια ποσότητα υγιεινών υδατανθράκων όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη διατροφή για μακροχρόνια διαχείριση βάρους και για την υγεία σας.
Είναι επίσης το πιο εύκολο είδος δίαιτας που μπορείτε να κάνετε.
Τι λέει η ετικέτα ενός τροφίμου (Πίνακας Διατροφής) σχετικά με τους υδατάνθρακες;
Οι πίνακες Διατροφικής Αξίας στις ετικέτες τροφίμων είναι μια καλή πηγή πληροφόρησης για τα είδη υδατανθράκων και πόσες φυτικές ίνες περιέχει ένα φαγητό.
- + Ιατρική Υποστήριξη
Χαρακτηριστικά των Καλών και Κακών Υδατανθράκων - Περίληψη
Καλοί υδατάνθρακες (Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες)
- Αφομοιώνονται αργά (το σώμα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ως ενέργεια για αρκετές ώρες). Τα αργά αφομοιωμένα τρόφιμα οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
- Μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φυσικά συστατικά δεν αφαιρούνται κατά την παρασκευή του φαγητού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ψωμιά ολικής αλέσεως, φασόλια, δημητριακά και προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως, μαζί με λαχανικά και φρούτα.
- Βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Βοηθάνε στην πρόληψη της παχυσαρκίας και διατηρούν το πεπτικό σύστημα υγιές.
Κακοί υδατάνθρακες (Χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες)
- Ταχεία πέψη. Τα γρήγορα αφομοιωμένα τρόφιμα προκαλούν μια απότομη αύξηση στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα (η αύξηση αυτή ενεργοποιεί το πάγκρεας για να παράξει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που κάνει το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος).
- Επεξεργασμένα Τρόφιμα. Τα φυσικά συστατικά έχουν αφαιρεθεί ή έχουν αλλάξει κατά την παραγωγή (τη βιομηχανική επεξεργασία) του τροφίμου. Για παράδειγμα, για να γίνει το λευκό ψωμί, πρέπει να αφαιρεθεί το πίτουρο και τα φύτρα από τους σπόρους και τις φύτρες σιταριού (για να γίνει το λευκό αλεύρι που χρησιμοποιείται για να γίνει το λευκό ψωμί). Άλλα μεταποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα κέικ, τα μπισκότα και άλλα είδη αρτοποιίας με λευκό αλεύρι, το λευκό (επεξεργασμένο) ρύζι και ορισμένα δημητριακά.
- Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.