Πρόκειται για μία νέα, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, αντίστοιχη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Η κοιλιά γεμίζεται με αδρανές αέριο (CO2), ώστε να φουσκώσει, να απωθηθούν τα κοιλιακά σπλάγχνα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για εργασία.
Συχνές Ερωτήσεις
Οι Αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία κοντά στον πρωκτό και στο κάτω ορθό (κάτω μέρος του παχέος εντέρου). Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται σε σπογγώδη μαξιλάρια ιστών ακριβώς κάτω από την επένδυση του πρωκτικού καναλιού. Αιμορροΐδες αιμορραγούν όταν τα αιμοφόρα αγγεία πάθουν ρήξη (για παράδειγμα, από το τέντωμα κατά τη διάρκεια μιας κένωσης του εντέρου).
Επειδή η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί σημάδι του Καρκίνου του Παχέoς Εντέρου ή των Πολύποδων του παχέος εντέρου, πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας κάθε φορά που έχετε αιμορραγία από το ορθό, αίμα στα κόπρανά σας ή αίμα στην τουαλέτα μετά από μια κένωση του εντέρου. Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση του παχέος εντέρου (Κολονοσκόπηση).
Όταν καταπίνετε, τα τρόφιμα περνούν από το στόμα σας και μέσα από τον οισοφάγο σας στο στομάχι σας. Ένας μυς που ονομάζεται ‘κατώτερος οισοφαγικός
σφιγκτήρας’ ελέγχει το άνοιγμα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου και παραμένει σφικτά κλειστός εκτός όταν καταπίνετε τα τρόφιμα.
Όταν αυτός ο μυς αποτύχει να κλείσει, τα οξέα που εμπεριέχονται στο εσωτερικό του στομάχου μπορούν να εκτοξευθούν πίσω στον οισοφάγο. Αυτή η προς τα πίσω
κίνηση ονομάζεται Παλινδρόμηση (reflux). Όταν τα στομαχικά οξέα εισέρχονται στο κάτω μέρος του οισοφάγου, μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση καψίματος, που
συνήθως αναφέρεται ως καύσος (καούρα). Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (GERD) συμβαίνει όταν αυτή η παλινδρόμηση είναι αρκετά συχνή ώστε να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή και / ή να βλάψει τον οισοφάγο σας.
Η Κοιλιοκάκη (γνωστή και ως Κοιλιακή Νόσος ή Εντεροπάθεια λόγω ευαισθησίας στην γλουτένη) είναι μια πεπτική και αυτοάνοση διαταραχή. Μια αυτοάνοση διαταραχή είναι αυτή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα κατευθύνει αντισώματα που επιτίθενται στο σώμα. Το αντίσωμα της κοιλιακής νόσου σχηματίζεται μετά από έκθεση σε γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κόκκους (δημητριακών). Σε άτομα που έχουν Κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο και εμποδίζει την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα.
Στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική, ο Χειρουργός προβάλλει και εξετάζει τα κοιλιακά όργανα σε μία οθόνη – μόνιτορ με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας ΚΑΙ πραγματοποιεί την επέμβαση με ειδικά λεπτά σε διατομή χειρουργικά εργαλεία, τα οποία διαπερνούν στο σημείο πρόσβασης με ακρίβεια χιλιοστού, διαμέσου μικροσκοπικών εγκοπών (μήκους 0.5 έως 0.1 εκ.), χωρίς να προκληθεί τραύμα στον οργανισμό. Σε αντίθεση με την Κλασική Χειρουργική Μέθοδο, η Λαπαροσκοπική Χειρουργική, επιτρέπει στον Χειρουργό να αποφύγει τις μεγάλες (αντιαισθητικές και μόνιμες τομές) και τον τραυματισμό των οργάνων.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση κατά της Παλινδρόμησης είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που διορθώνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δημιουργώντας έναν βελτιωμένο μηχανισμό βαλβίδων στο κάτω μέρος του οισοφάγου (έτσι ώστε τα οξέα που εμπεριέχονται στο εσωτερικό του στομάχου να μην μπορούν να εκτοξευθούν πίσω στον οισοφάγο).
Χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία του GERD όταν τα φάρμακα δεν είναι επιτυχημένα.
Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική Επέμβαση κατά της Παλινδρόμησης είναι η πλέον κατάλληλη για άτομα που δεν είχαν προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, άτομα που έχουν διαφραγματοκήλες χωρίς περιπλοκές GERD, και άτομα που παρουσιάζουν τα περισσότερα συμπτώματα παλινδρόμησης όταν βρίσκονται ξαπλωμένα.
Οι ασθενείς που έχουν λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση κατά της Παλινδρόμησης, γενικά εμφανίζουν μικρότερο πόνο και ουλές μετά τη χειρουργική επέμβαση, έχουν ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από εκείνους που έχουν παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση κατά της Παλινδρόμησης.
Η ενδοσκόπηση είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί έναν εύκαμπτο σωλήνα που διαθέτει ενσωματωμένο φως, για να εξετάσει το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου), του παχέος εντέρου ή του ορθού. Η διαδικασία χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει στη διάγνωση των εξής:
Κοιλιακό ή θωρακικό Πόνο
• Ναυτία και έμετο
• Καούρα
• Αιμορραγία
• Διαταραχές κατάποσης
• Έλκη
• Όγκους
• Φλεγμονή
• Δυσκολίες κένωσης του εντέρου
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε αιμορροΐδες είναι να στοχεύετε σε κόπρανα μαλακά έτσι ώστε να περνούν εύκολα χωρίς πίεση. Η υιοθέτηση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και η κατανάλωση πολλών υγρών (6 – 8 ποτήρια υγρών κάθε μέρα), μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε τακτικοί και να βοηθήσετε τα κόπρανά σας να παραμείνουν μαλακά, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης νέων αιμορροΐδων.
Πολλά πεπτικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η γρήγορη κατανάλωση τροφής ή η υπερπήδηση των γευμάτων, μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικές δυσφορία. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την τροφή σας αργά, μασώντας καλά. Μπορεί να θελήσετε να δοκιμάσετε να φάτε αρκετά μικρά γεύματα όλη την ημέρα για να μειώσετε τυχόν συμπτώματα πεπτικής δυσφορίας.
Αιμορροϊδεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων. Θα σας δοθεί γενική αναισθησία ή ραχιαία αναισθησία, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε πόνο. Ο αιμορροϊδικός όζος απολινώνεται έτσι ώστε να προλαμβάνεται μια πιθανή αιμορραγία, και ο αιμορροϊδικός ιστός αφαιρείται, ανάλογα με το είδος της επέμβασης.
Η περιοχή της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να συρραφεί ή να παραμείνει ανοικτή. Βαζελινούχες γάζες καλύπτουν την πληγή. Η Χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με νυστέρι, ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια (Διαθερμία), ή λέιζερ. Η χειρουργική επέμβαση κατατάσσεται στα χειρουργεία της μιας ημέρας. Πραγματοποιείται μόνο σε χειρουργικό περιβάλλον και ποτέ σε επίπεδο ιατρείου.
Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας που έχουν προταθεί κατά καιρούς είναι πολλές και αντικατοπτρίζουν αλλά και ενσωματώνουν την πρόοδο της τεχνολογίας στην Ιατρική πρακτική. Έτσι από την κλασική ανοιχτή μέθοδο για την θεραπεία της αιμορροιδοπάθειας ( Αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan) περάσαμε στην κλειστή Αιμορροϊδεκτομή κατά Fergusson, στη χρήση συρραπτικού μηχανήματος (τεχνική Longo) και προσφάτως στην καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (μέθοδος HAL ή THD) καθώς και στην εξάχνωση των Αιμορροϊδικών όζων με τη χρήση του Laser. Σήμερα, εφαρμόζονται πολλές τροποποιήσεις αυτών των τεχνικών.
Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την πεπτική δυσφορία. Οι ανθυγιεινές διατροφές μπορούν να συμβάλουν στις δυσκολίες του πεπτικού συστήματος. Πολλοί άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη, και όχι αρκετές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων, λαχανικών και ινών στη διατροφή σας.
Ενθαρρύνετε τον/την αγαπημένο/η σας να αναζητήσει θεραπεία μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η άμεση θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας, όσο γίνεται. Η διάρροια, ο εμετός, η κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από μερικές ημέρες ή εάν είναι πολύ σοβαρά, καλέστε έναν ιατρό για να βεβαιωθείτε ότι ο αγαπημένος σας άνθρωπος λαμβάνει σωστή αξιολόγηση και θεραπεία.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας εάν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:
• Καύσος – Καούρα που επιμένει ή / και γίνεται πιο σοβαρή, ή δεν ανακουφίζεται
από τα φάρμακα
• Μια αίσθηση ότι το φαγητό σας ‘φυλακίζεται’ στο στήθος ή το λαιμό
• Ασυνήθιστος ή επίμονος κοιλιακός πόνος
• Δυσφορία που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες
• Δύσκολη ή επώδυνη κατάποση
• Καύσος – Καούρα που προκαλεί εμετό
• Έμετος με αίμα
• Με αίμα ή μαύρα κόπρανα
• Δραματική απώλεια βάρους
• Διαρκής βραχνάδα και / ή πονόλαιμος
• Επεισόδια πνιγμού
• Διαρκής διάρροια
• Νέα ή επίμονη δυσκοιλιότητα
Μπορείτε να φάτε μικρές ποσότητες ζάχαρης εάν είναι μέρος ενός πλάνου υγιεινών γευμάτων και εάν ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
- Κρατήστε αυτές τις μικρές συμβουλές (tips) για τη ζάχαρη:
Τα μπισκότα, οι πίτες, τα κέικ, τα παγωτά και άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα προσθέτουν πολλές θερμίδες, αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά. Τρώτε αυτά τα «κεράσματα» μόνο σε περιορισμένες ποσότητες και μόνο μετά από προγραμματισμό με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. - Μετράτε τόσο τη επιτραπέζια (συσκευασμένη) ζάχαρη όσο και τη φυσική ζάχαρη σε φρούτα, χυμούς, λαχανικά και άμυλα. Και οι δύο τύποι ζάχαρης μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος. Φάτε μόνο τις ποσότητες αυτών των τροφίμων όπως ορίζονται στο πλάνο γευμάτων σας.
- Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πέψης. Συζητήστε με τον ιατρό σας σχετικά με υποκατάστατα ζάχαρης.
- Τα αμυλώδη τρόφιμα μετατρέπονται σε ζάχαρη κατά τη διαδικασία της πέψης. Για το λόγο αυτό, φάτε μόνο τις ποσότητες που αναφέρονται στο πλάνο γευμάτων σας.
- Τα σάκχαρα με βάση το αλκοόλ φέρουν την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», αλλά θα αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Ναι. Ωστόσο, χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα αλατιού για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από 10 φορές περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζονται. Αυτό το πρόσθετο άλας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης , η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο. Τα άτομα με διαβήτη έχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
- Για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας, κόψτε το επιτραπέζιο αλάτι και φάτε λιγότερα:
- Κονσέρβες, κυρίως σούπες και λαχανικά.
- Κατεψυγμένα και συσκευασμένα μείγματα για πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά.
- Κέτσαπ, μουστάρδες, σάλτσες για σαλάτες, και άλλες επαλείψεις ή κονσερβοποιημένες σάλτσες.
- Αλατισμένα σνακ.
- Μεταποιημένα τρόφιμα, όπως κρέατα τύπου λάντσιον, λουκάνικα, μπέικον και ζαμπόν.
Αντ ‘ αυτών, επιλέξτε:
- Τα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς νάτριο», «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο» ή «όχι αλατισμένα».
- Βότανα και μπαχαρικά που δίνουν άρωμα στα τρόφιμα αντί για αλάτι.
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
- Συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα του αλατιού που περιέχουν κάλιο.
- Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες . Καλές πηγές ινών που μαγειρεύονται και ξηρά φασόλια, ψωμιά ολικής αλέσεως, δημητριακά και κράκερς ολικής άλεσης, νωπά φρούτα και λαχανικά και προϊόντα πίτουρου βρώμης.
- Τρώτε λιγότερο λίπος. Δεδομένου ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, η κατανάλωση γευμάτων χαμηλότερων σε λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
- Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα. Αντ 'αυτού, επιλέξτε τρόφιμα που ψήνονται, βράζουν ή ψήνονται στη σχάρα.
- Πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Εάν επιλέγετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Θυμηθείτε να επικοινωνήσετε πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Εάν η περιοχή του ορθού σας είναι επώδυνη λόγω συχνών κινήσεων του εντέρου ή εάν έχετε κνησμό, κάψιμο ή πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, δοκιμάστε να καθίσετε σε λίγα εκατοστά ζεστού νερού σε μπανιέρα. Στη συνέχεια, αφήστε την περιοχή να στεγνώσει (μην τρίβετε) με μια καθαρή μαλακή πετσέτα. Επίσης, εφαρμόστε βαζελινούχα σκευάσματα ή κρέμα για καταπολέμηση των αιμορροΐδων στον πρωκτό.
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στα διατροφικά πρότυπα που συνηθίζονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε μερικές μεσογειακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας.
Ο λόγος για τον οποίο διακρίνονται αυτά τα διατροφικά πρότυπα, είναι επειδή το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων αυτών των περιοχών ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο – με ποσοστά στεφανιαίας νόσου μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια παράδοση αιώνων που συμβάλλει στην καλή υγεία, παρέχει ευεξία και ευχαρίστηση και αποτελεί ζωτικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών αυτών. Αυτές οι ίδιες πρακτικές μπορούν να υιοθετηθούν σε κάθε σπίτι για να ενισχύσουμε την ευημερία μας και να μειώσουμε τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κ.ά. χρόνιων παθήσεων.
Η Μεσογειακή Διατροφή δίνει έμφαση στα εξής:
- Αφθονία τροφίμων από φυτικές πηγές. Αυτή περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ψωμιά, πατάτες, δημητριακά και σπόρους, καρπούς με κέλυφος, φασόλια και σπόρους. Ολόκληροι κόκκοι αντί για εμπλουτισμένες πηγές ψωμιού και δημητριακών, κατά προτίμηση.
- Ελάχιστα μεταποιημένα τρόφιμα και, όσο είναι δυνατό, εποχικά φρέσκα προϊόντα. Τα εποχιακά φρέσκα προϊόντα μεγιστοποιούν τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν την καρδιακή νόσο.
- Φρέσκα φρούτα ως τυπικό καθημερινό επιδόρπιο, μαζί με τρόφιμα που περιέχουν ραφιναρισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, που όμως τρώγονται μόνο περιστασιακά.
- Το Ελαιόλαδο ως η κύρια πηγή λίπους αντί του βουτύρου και άλλων ανεπιθύμητων λιπών. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και όταν υποκαθιστά τα κορεσμένα λίπη, μπορεί να μειώσει την κακή (LDL) χοληστερόλη.
- Η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους κυμαίνεται από 25% – 35% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται, με κορεσμένα λιπαρά όχι περισσότερο από 7% των θερμίδων.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γιαούρτι και τυρί) που καταναλώνονται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες (προτιμούνται οι συσκευασίες με χαμηλά και 0% λιπαρά).
- Ψάρια και πουλερικά που καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριών ευνοείται αντί πουλερικών λόγω των προστατευτικών για την καρδιά λιπαρών οξέων που υπάρχουν στα περισσότερα ψάρια. Στόχος 170 γρ. Ψαριών την εβδομάδα.
- Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες (μερικές φορές τον μήνα). Όποτε είναι δυνατό, προτιμώνται τα άπαχα κρέατα.
- Δεν υπερβαίνουν τα τέσσερα ολόκληρα αυγά (κρόκοι αυγών) που καταναλώνονται ανά εβδομάδα.
- Οίνος καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες, συνήθως με γεύματα. Αυτό ισοδυναμεί με δύο ποτήρια των 90 cc οίνου για άνδρες, ένα ποτήρι των 90 cc για τις γυναίκες.
- Ένα πρόσθετο όφελος για τη διατροφή αυτών των περιοχών της Μεσογείου είναι η τακτική σωματική άσκηση σε επίπεδο που προάγει ένα υγιές βάρος και φυσική κατάσταση.
Όσοι ακολουθούν τον τρόπο μεσογειακής διατροφής μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία χαρακτηρίζει τις βασικές διατροφικές πρακτικές και τις πρακτικές τρόπου ζωής των περιοχών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχει αλλάξει πρόσωπο – δηλαδή, έχει κάνει ένα facelift.
Η αρχική πυραμίδα, που δημιουργήθηκε από το Oldways Preservation Trust ( www.oldwayspt.org/ ) το 1993, κατά βάση δεν άλλαξε τις αρχές της: Βασίστηκε ήδη σε συμπαγή επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τη δίαιτα αυτών στην περιοχή της Μεσογείου με την διατήρηση της καλής υγείας, και ιδιαίτερα την καρδιακή υγεία. Η πρόσφατα αναθεωρημένη Πυραμίδα είναι αποτέλεσμα της επισκόπησης εκατοντάδων μελετών διατροφής που διεξήχθησαν τα τελευταία 15 χρόνια από μια διεθνή ομάδα κορυφαίων εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής και υγείας.
Αν και οι θεμελιώδεις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής δεν έχουν αλλάξει, υπάρχουν 3 βασικές αλλαγές που έγιναν στην πυραμίδα:
1. Όλες οι φυτικές τροφές τοποθετούνται στη βάση της πυραμίδας. Αυτό περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καρύδια, σπόρους, ελιές, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά αποτελούν τη βάση της πυραμίδας ώστε να υποδηλώνει ότι αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν τη βάση κάθε γεύματος.
2. Η συχνότητα κατανάλωσης ψαριών και οστρακοειδών αυξήθηκε σε τουλάχιστον δύο γεύματα την εβδομάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα αναζήτησης από τον οργανισμό ενός μεγαλύτερου συνόλου στοιχείων των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου και των αναπαραγωγικών οργάνων.
3. Βότανα και μπαχαρικά έχουν προστεθεί επειδή αντικατοπτρίζουν ένα μεγαλύτερο σύνολο στοιχείων, των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με τα οφέλη για την υγεία.
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες που χαρακτηρίζουν μερικές μεσογειακές περιοχές, όπως η Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας, τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Αυτά τα διατροφικά πρότυπα ξεχωρίζουν επειδή το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων στις περιοχές αυτές ήταν από τα υψηλότερα στον κόσμο και τα ποσοστά στεφανιαίας νόσου ήταν από τα χαμηλότερα στον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η Μεσογειακή Διατροφή δίνει έμφαση σε αφθονία τροφίμων από φυτικές πηγές. Πρόκειται για μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, καρύδια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτός ο τύπος δίαιτας αποδεκνύεται ότι έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως στη μείωση της χοληστερόλης. Στην Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνονται επίσης φυτικά έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και χαμηλά σε κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν επίσης να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής, μαζί με τους τρόπους ενσωμάτωσής τους στη διατροφή, περιγράφονται στην παρακάτω λίστα:
Γενναία ποσότητα Φρούτων και Λαχανικών
- Απολαύστε φρέσκα μούρα για επιδόρπιο.
- Πάρτε πακέτο από εποχιακά φρούτα και λαχανικά για σνακ.
- Συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών ή φρούτων με κάθε γεύμα.
Πατάτες και Ψωμιά ολικής αλέσεως και Σιτηρά
- Επιλέξτε νιφάδες βρώμης, κριθάρι, φαγόπυρο ή άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό.
- Προσθέστε κουσκούς, κριθάρι, καστανό ρύζι ή μια πατάτα με τη φλόυδα της, ως το άμυλο του δείπνου σας.
- Αντικαταστήστε προϊόντα επεξεργασμένου ή λευκού αλευριού με μη επεξεργασμένα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Ξηρά Φασόλια
- Προτιμήστε μια σούπα με φασόλια και λαχανικά για μεσημεριανό γεύμα αντί για το συνηθισμένο γεύμα σας.
- Προσθέστε τα κονσερβοποιημένα ή ξηρά φασόλια στο αγαπημένο σας πιάτο ή χρησιμοποιήστε τα για να αντικαταστήσετε ένα ορεκτικό κρέατος στο δείπνο.
Ξηροί Καρποί και Σπόροι
- Προσθέστε καρύδια σε ζεστά ή κρύα δημητριακά, σε τηγανητά, σε σαλάτα, γιαούρτι, ζυμαρικά, ρύζι ή πλατό με μεζέδες
- Απολαύστε μέχρι 1 ουγγιά καρύδια κάθε μέρα – κάνουν ένα υπέροχο μεσημεριανό σνακ.
Ελάχιστα επεξεργασμένα Τρόφιμα
- Επιλέξτε εποχιακά φρέσκα προϊόντα ή κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την καρδιακή νόσο.
Το Ελαιόλαδο ως κύρια Πηγή λιπαρών
- Αντικαταστήστε το φυτικό μαγειρικό λάδι ή τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο ή έλαιο canola. Και τα δύο έλαια είναι πλούσιες πηγές μονοακόρεστου λίπους που μειώνουν την χοληστερόλη.
Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (επιλέξτε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή μη λιπαρά)
- Προσθέστε αποβουτυρωμένο γάλα στα δημητριακά του πρωινού
- Απολαύστε το γιαούρτι με 0% λιπαρά, ως επιδόρπιο.
Τουλάχιστον συνολικά 6 ουγγιές ψαριών ή οστρακοειδών κατ΄ελάχιστο 2 φορές την εβδομάδα
- Απολαύστε τα ψάρια σε τουλάχιστον 2 γεύματα κάθε εβδομάδα. Δοκιμάστε σολομό, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί και τόνο.
Πολύ χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (επιλέξτε άπαχα κομμάτια)
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 γεύμα την εβδομάδα.
- Περιορίστε τα πουλερικά σε 2 φορές την εβδομάδα.
- Επιλέξτε χορτοφαγικά γεύματα και ψάρια ή οστρακοειδή τις άλλες ημέρες.
Περιορίστε την κατανάλωση αυγών σε όχι περισσότερο από 4 ολόκληρα αυγά (κρόκους αυγών) την εβδομάδα
- Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα αυγών ή ασπράδια αυγών αντί για ολόκληρα αυγά στο πρωινό και κατά την προετοιμασία προϊόντων στον φούρνο.
Βότανα και Μπαχαρικά αντί για αλάτι, για γεύση στα φαγητά
- Προσθέστε στα φαγητά σας φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, όπως ρίγανη, μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο, μέντα ή φασκόμηλο.
Κανονική Σωματική Δραστηριότητα σε επίπεδο που προάγει ένα υγιές βάρος και μια φυσική κατάσταση
- Πηγαίνετε για μια ζωηρή, 20-30λεπτη βόλτα με τα πόδια, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως με γεύματα
- Οι άντρες μπορούν να πίνουν έως και 2 ποτήρια των 3 ½ ουγγιών κρασιού. Οι γυναίκες μπορούν να πίνουν 1 ποτήρι των 3 ½ ουγιών κρασιού.
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν δεν πίνετε αλκοόλ, η American Heart Association προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην αρχίσουν να πίνουν αλκοόλ. Συζητήστε με τον ιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο.
Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια ασθένεια στην οποία το έντερο (λεπτό έντερο) γίνεται φλεγμονώδες και «μαρκαρισμένο» με πληγές. Μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, η νόσος του Crohn αποτελεί μέρος μιας ομάδας ασθενειών γνωστών ως Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου (IBD).
Η νόσος του Crohn επηρεάζει συνήθως το τελικό μέρος του λεπτού εντέρου (ειλεός), αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τμήμα του παχέως ή λεπτού εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου («πεπτικός σωλήνας») ή ακόμη και στο στόμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερη σε ηλικές μεταξύ 15 – 30 ετών.
Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του εντέρου με διάφορους τρόπους.
Ο ιστός του εντέρου μπορεί:
- Να πρηστεί, να παχυνθεί ή να σχηματίσει ουλώδη ιστό, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της διόδου μέσα απο το έντερο.
- Να αναπτύξει έλκη που μπορεί να περιλαμβάνουν τις εν τω βάθει στοιβάδες του εντερικού τοιχώματος.
- Να χάσει την ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα (κακή απορρόφηση).
- Να αναπτύξει μη φυσιολογικές διαβάσεις (συρίγγια) από ένα μέρος του εντέρου σε άλλο μέρος του εντέρου ή από το έντερο σε κοντινούς ιστούς όπως η ουροδόχος κύστη ή ο κόλπος ή ακόμα και το δέρμα.