Χειρουργικός αποκλυσμός παχέως εντέρου

  Τι είναι ο Χειρουργικός Υποκλυσμός Παχέως Εντέρου;

  O Xειρουργικός Υποκλυσμός Παχέως Eντέρου (προγενέστερη χειρουργική επέμβαση κλύσματος του παχέως εντέρου – ACE) ή το προχωρημένο κλύσμα του παχέως εντέρου (Malone antegrade colonic enema -MACE) είναι μία διαδικασία που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει να αδειάσει το έντερο από τα κόπρανα.

  Η διαδικασία επιτρέπει την εκκένωση του εντέρου με τη χρήση υγρού (παρόμοιου με το κλύσμα), που εισάγεται σε μία μικρή οπή στην πλευρά της κοιλίας και όχι στο ορθό.

  Ποιες είναι οι αιτίες για να πραγματοποιηθεί μία ACE εγχείρηση;

  Οι λόγοι για μια τέτοια εγχείρηση περιλαμβάνουν προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η ακράτεια κοπράνων. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκληθούν από πολλές αιτίες.

  Μπορεί να είναι συγγενής (εμφανίζονται στη γέννηση) που επηρεάζουν το ορθό και τον πρωκτό, ή μπορεί να προκληθούν από νευρολογικές παθήσεις ως αποτέλεσμα ανωμαλιών στην σπονδυλική στήλη.

  Πότε πραγματοποιείται μία εγχείρηση ACE;

  H εγχείρηση ACE γίνεται όταν άλλες μέθοδοι για να ελεγχθεί η δυσκοιλιότητα ή η ακράτεια κοπράνων έχουν αποτύχει.

  Αυτές οι άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν εντερική εκπαίδευση, διατροφικές αλλαγές, φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται από τον ορθό (υπόθετα ή κλύσματα) ή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.

  Πώς γίνεται η Επέμβαση ACE;

  Κατά την εγχείρηση, σχηματίζεται ένας μικρός πόρος μεταξύ του δέρματος της κοιλίας και του παχέως εντέρου. Ο δίοδος αυτή σχηματίζεται από τη σκωληκοειδή απόφυση (εάν αυτή δεν έχει αφαιρεθεί) ή από ένα μικρό τμήμα του εντέρου.

  Ένα τμήμα του λεπτού εντέρου σχηματοποιείται σε έναν αγωγό (σωλήνας) και εμφυτεύεται στο κοιλιακο τοίχωμα. Αυτός ο αγωγός βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω μίας μικρής τομής – ανοίγματος που ονομάζεται «στόμα» («stoma»).

  Σε πολλές περιπτώσεις, η Εγχείρηση ACE μπορεί να γίνει με την Λαπαροσκοπική μέθοδο που είναι ελάχιστα επεμβατική (minimally invasive), έτσι ώστε ο ασθενής να μην χρειαστεί να υποβληθεί σε τομή (ανοικτή χειρουργική).

  Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;

  Mετά την εγχείρηση, ένας καθετήρας (λεπτός πλαστικός σωλήνας) θα τοποθετηθεί στην κοιλότητα ώστε να διατηρηθεί ανοικτός. Ο καθετήρας παραμένε%