Διατροφικά Προβλήματα. Αλλεργία ή Δυσανεξία;
Οι Τροφικές Αλλεργίες επηρεάζουν περίπου το 1% των ενηλίκων και το 7% των παιδιών, αν και ορισμένα παιδιά ξεπερνούν τις αλλεργίες τους. Οι Τροφικές Δυσανεξίες είναι πολύ συχνότερες. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι, σε κάποια χρονική στιγμή, θα έχουν μια δυσάρεστη αντίδραση σε κάτι που έφαγαν. Μερικοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες τροφικές δυσανεξίες.
Η Δυσανεξία στη Λακτόζη είναι η πιο συνηθισμένη συγκεκριμένη τροφική δυσανεξία. Οι Τροφικές Αλλεργίες είναι συχνότερες σε άτομα των οποίων τα μέλη της οικογένειας έχουν αλλεργίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας γενετικός ή κληρονομικός παράγοντας μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.
Μια «Τροφική Αλλεργία» είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προκαλείται όταν το σώμα θεωρεί εσφαλμένα ένα συστατικό στο φαγητό – συνήθως μια πρωτεΐνη – ως επιβλαβές και δημιουργεί ένα αμυντικό σύστημα (αντισώματα) για να το καταπολεμήσει.
Μια «Αλλεργική Αντίδραση» εμφανίζεται όταν τα αντισώματα καταπολεμούν ως «εισβολέα» μία πρωτεΐνη τροφίμων. Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες είναι τα Οστρακοειδή, τα Καρύδια, τα Ψάρια, τα Αυγά, τα Φιστίκια και το Γάλα. Τα συμπτώματα μιας Τροφικής Αλλεργίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά και η ποσότητα τροφής που απαιτείται για να προκαλέσει μια αντίδραση ποικίλλει από άτομο σε άτομο.
Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Εξάνθημα ή κνίδωση
- Ναυτία, Σπασμούς
- Πόνους στο στομάχι
- Διάρροια
- Φαγούρα στο δέρμα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνο στο στήθος
- Οίδημα των αεραγωγών στους πνεύμονες.
Η Αναφυλαξία είναι μια πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση που συνεπάγεται απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια συνείδησης και βλάβη του συστήματος του σώματος.
Η Τροφική Δυσανεξία αποτελεί περισσότερο απόκριση του πεπτικού παρά του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν κάτι στο φαγητό ερεθίζει το πεπτικό σύστημα ενός ατόμου ή όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει σωστά ή να διασπάσει το φαγητό.
Η Δυσανεξία στη Λακτόζη, η οποία απαντάται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η πιο κοινή διατροφική δυσανεξία.
Τα συμπτώματα της Tροφικής Δυσαναξίας περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Πόνος στο στομάχι
- Αέριο
- Κράμπες ή φούσκωμα
- Έμετο
- Καούρα
- Διάρροια
- Πονοκέφαλο
- Ερεθισμό ή νευρικότητα.
Οι Τροφικές Αλλεργίες προκύπτουν από την ευαισθησία στις χημικές ενώσεις (πρωτεΐνες) στα τρόφιμα, ακόμη και στις ενώσεις που απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα. Μερικά απλά βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια τροφική δυσανεξία.
- Μάθετε τα τρόφιμα στα οποία οι ποσότητες σάς προκαλούν συμπτώματα και περιορίστε την πρόσληψη τους.
- Όταν γευματίζετε, ρωτήστε τον σεφ σας για το πώς θα ετοιμάσει το γεύμα σας. Ορισμένα γεύματα μπορεί να περιέχουν τρόφιμα που δεν μπορείτε να ανεχτείτε και αυτό μπορεί να μην είναι εμφανές από την περιγραφή στο μενού.
- Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχετε τα συστατικά για προβληματικά τρόφιμα. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα καρυκεύματα και τα αρτύματα. Μπορεί να περιέχουν MSG ή άλλο πρόσθετο που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα.