Αλλεργία στα όστρακα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε ένα τύπο οστράκων είναι συχνά αλλεργικοί και σε άλλα είδη οστράκων. Πολλοί με αλλεργία στα όστρακα, δεν θα απαλλαχθούν από αυτήν, διαχρονικά.
Aν και η αλλεργία στα όστρακα συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε ηλικία ακόμη κι αν έτρωγαν πριν όστρακα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας από όστρακα;
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φαγητά συνήθως ξεκινούν μέσα σε λεπτά έως και μερικές ώρες μετά την λήψη της τροφής. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει ευρέως από το ένα άτομο στο άλλο.
Ήπια αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν κνησμό ή μερικά εξανθήματα, ενώ τα σοβαρά αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν έντονα, απειλητικά για τη ζωή τους συμπτώματα, όπως αναπνευστικά προβλήματα ή οίδημα του λαιμού.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας
Τροφικές αλλεργίες προμηνύουν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Καύσο
- Κνησμό
- Έκζεμα
- Γαργαλητό/μυρμήγκιασμα ή πρήξιμο στα χείλη, την γλώσσα ή στον λαιμό
- Σφίξιμο στο στήθος, περιορισμένη αναπνοή ή δυσκολία της
- Αγχομαχητό/Ξεφύσημα (συριγμός, ανικανότητα για αναπνοή)
- Κοιλιακός Πόνος
- Ναυτία, εμετός ή διάρροια
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Αναφυλαξία (Anaphylaxis): Ξαφνική, έντονη, πιθανώς μοιραία, συστημική αλλεργική αντίδραση.
Πώς μπορώ να αποφύγω την έκθεση στα όστρακα;
Εάν έχετε μία αλλεργία στα όστρακα, ο μόνος τρόπος να αποφύγετε μία αντίδραση είναι να αποφύγετε αυστηρά τα όστρακα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφών και Φαρμάκων ( FDA-The Food and Drug Administration) της Αμερικής, απαιτεί από τους βιομηχανίες Τροφίμων να καταγράφουν τις συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες στις ετικέτες των τροφίμων σε απλούς κατανοητούς όρους ώστε να είναι εύκολο να αναγνωριστούν οι τροφικές αλλεργίες.
Οι ετικέτες τροφίμων πρέπει ευκρινώς να αναφέρουν 8 αλλεργίες που αποτελούν περίπου το 90 % όλων των αλλεργιών στα τρόφιμα: Αγελαδινό γάλα, σόγια, σιτάρι, αυγά, φιστίκια, καρύδια, ψάρι και όστρακα.
Οι κοινές αλλεργίες ταξινομούνται είτε μέσα στη λίστα των συστατικών ή μετά τη λίστα. Για παράδειγμα, εάν ένα προϊόν περιέχει αμπαλόνες (μύδια), ένα είδος οστράκων, η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «όστρακα» είτε μετά τον όρο «αμπαλόνη», ή να δηλώσει ότι «περιέχει όστρακο» μετά τη λίστα με τα υλικά.
Κάθε αλλεργικός στα όστρακα πρέπει να αποφεύγει τα εξής υλικά και τρόφιμα:
- Aβαλόνες (μύδια)
- Αχιβάδες (όπως οστρακόδερμα, κοχλίες, κυδώνια)
- Στρείδια
- Κοχύλια
- Καβούρια
- Καβούρια και Καραβίδες/αστακοκαραβίδες
- Αστακούς
- Μαλάκια
- Μύδια
- Χταπόδι
- Στρείδια
- Χτένια
- Γαρίδες και μαλακόστρακα
- Σαλιγκάρια
- Καλαμάρι
Επιπλέον κάτι που πρέπει να θυμάστε εάν έχετε αλλεργία σε όστρακα:
- Η πρωτεΐνη των οστράκων μπορεί να απελευθερωθεί με τον αέρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
- Μερικοί ίσως έχουν μία αλλεργική αντίδραση όταν μεταχειρίζονται όστρακα.
Συγκεκριμένα τρόφιμα ίσως περιέχουν προϊόντα οστράκων, όπως:
- Μπουγιαμπέσα (bouillabaisse)
- Μελάνι σουπιάς
- Αποθέματα ιχθύων
- Αρωματικά συμπεριλαμβανομένων φυσικών και τεχνητών αρωματικών ουσιών
- Υποκατάστατα ψαριού (πχ. από σόγια)
- Αρωματικά κουζίνας θαλασσινών (seafood)
- Σουρίμι.
Να είστε προσεκτικοί/ες με τηγανητά φαγητά που σερβίρουν εστιατόρια που έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο λάδι για να τηγανίσουν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα όχι θαλασσινά.
Αλλεργία στο ιώδιο, αλλεργία στα ακτινοσκιαγραφικά προϊόντα, και αλλεργίες σε τροφές που προέρχονται από τη θάλασσα (ψάρια και όστρακα) δεν συνδέονται.
Εάν έχετε αλλεργία στα όστρακα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σχετικά με αντιδράσεις σε ακτινοσκιαγραφικά υλικά ή ιώδιο.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για να αποφύγω την αλλεργία στα όστρακα;
- Να γνωρίζετε πάντα τι τρώτε και πίνετε.
- Ελέγχετε πάντοτε τις ετικέτες συστατικών πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν, ακόμη κι αν το φαγητό ήταν ασφαλές την τελευταία φορά που το φάγατε.
- Οι βιομηχανίες μπορούν να αλλάξουν τις συνταγές και ένα φαγητό που περιέχει θαλασσινά μπορεί να προστεθεί στη συνταγή.
- Διδάξτε τα παιδιά σχετικά με την αλλεργία στα όστρακα ώστε να μην αποδέχονται κεράσματα από συμμαθητές τους ή φίλους τους.
- Όταν είστε σε δείπνο έξω, ζητήστε λεπτομερώς πληροφορίες σχετικά με τα υλικά αλλά και το πώς μαγειρεύονται και παρασκευάζονται τα μενού σας.
Φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι προειδοποίησης με πληροφορίες σχετικά με την αλλεργία σας ή έχετε μαζί σας μία κάρτα προειδοποίησης.
Συζητήστε με τον Ιατρό σας σχετικά με το πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.
Ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ενέσιμη επινεφρίνη που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας, και να κάνετε μόνοι /μόνες σας, σε περίπτωση μίας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
- + Γενικά
Aν και η αλλεργία στα όστρακα συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε ηλικία ακόμη κι αν έτρωγαν πριν όστρακα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας από όστρακα;
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φαγητά συνήθως ξεκινούν μέσα σε λεπτά έως και μερικές ώρες μετά την λήψη της τροφής. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει ευρέως από το ένα άτομο στο άλλο.
Ήπια αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν κνησμό ή μερικά εξανθήματα, ενώ τα σοβαρά αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν έντονα, απειλητικά για τη ζωή τους συμπτώματα, όπως αναπνευστικά προβλήματα ή οίδημα του λαιμού.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας
Τροφικές αλλεργίες προμηνύουν μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Καύσο
- Κνησμό
- Έκζεμα
- Γαργαλητό/μυρμήγκιασμα ή πρήξιμο στα χείλη, την γλώσσα ή στον λαιμό
- Σφίξιμο στο στήθος, περιορισμένη αναπνοή ή δυσκολία της
- Αγχομαχητό/Ξεφύσημα (συριγμός, ανικανότητα για αναπνοή)
- Κοιλιακός Πόνος
- Ναυτία, εμετός ή διάρροια
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Αναφυλαξία (Anaphylaxis): Ξαφνική, έντονη, πιθανώς μοιραία, συστημική αλλεργική αντίδραση.
- + Διάγνωση
- + Διαχείριση & Θεραπεία
Πώς μπορώ να αποφύγω την έκθεση στα όστρακα;
Εάν έχετε μία αλλεργία στα όστρακα, ο μόνος τρόπος να αποφύγετε μία αντίδραση είναι να αποφύγετε αυστηρά τα όστρακα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφών και Φαρμάκων ( FDA-The Food and Drug Administration) της Αμερικής, απαιτεί από τους βιομηχανίες Τροφίμων να καταγράφουν τις συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες στις ετικέτες των τροφίμων σε απλούς κατανοητούς όρους ώστε να είναι εύκολο να αναγνωριστούν οι τροφικές αλλεργίες.
Οι ετικέτες τροφίμων πρέπει ευκρινώς να αναφέρουν 8 αλλεργίες που αποτελούν περίπου το 90 % όλων των αλλεργιών στα τρόφιμα: Αγελαδινό γάλα, σόγια, σιτάρι, αυγά, φιστίκια, καρύδια, ψάρι και όστρακα.
Οι κοινές αλλεργίες ταξινομούνται είτε μέσα στη λίστα των συστατικών ή μετά τη λίστα. Για παράδειγμα, εάν ένα προϊόν περιέχει αμπαλόνες (μύδια), ένα είδος οστράκων, η ετικέτα του προϊόντος πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «όστρακα» είτε μετά τον όρο «αμπαλόνη», ή να δηλώσει ότι «περιέχει όστρακο» μετά τη λίστα με τα υλικά.
Κάθε αλλεργικός στα όστρακα πρέπει να αποφεύγει τα εξής υλικά και τρόφιμα:
- Aβαλόνες (μύδια)
- Αχιβάδες (όπως οστρακόδερμα, κοχλίες, κυδώνια)
- Στρείδια
- Κοχύλια
- Καβούρια
- Καβούρια και Καραβίδες/αστακοκαραβίδες
- Αστακούς
- Μαλάκια
- Μύδια
- Χταπόδι
- Στρείδια
- Χτένια
- Γαρίδες και μαλακόστρακα
- Σαλιγκάρια
- Καλαμάρι
Επιπλέον κάτι που πρέπει να θυμάστε εάν έχετε αλλεργία σε όστρακα:
- Η πρωτεΐνη των οστράκων μπορεί να απελευθερωθεί με τον αέρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
- Μερικοί ίσως έχουν μία αλλεργική αντίδραση όταν μεταχειρίζονται όστρακα.
Συγκεκριμένα τρόφιμα ίσως περιέχουν προϊόντα οστράκων, όπως:
- Μπουγιαμπέσα (bouillabaisse)
- Μελάνι σουπιάς
- Αποθέματα ιχθύων
- Αρωματικά συμπεριλαμβανομένων φυσικών και τεχνητών αρωματικών ουσιών
- Υποκατάστατα ψαριού (πχ. από σόγια)
- Αρωματικά κουζίνας θαλασσινών (seafood)
- Σουρίμι.
Να είστε προσεκτικοί/ες με τηγανητά φαγητά που σερβίρουν εστιατόρια που έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο λάδι για να τηγανίσουν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα όχι θαλασσινά.
Αλλεργία στο ιώδιο, αλλεργία στα ακτινοσκιαγραφικά προϊόντα, και αλλεργίες σε τροφές που προέρχονται από τη θάλασσα (ψάρια και όστρακα) δεν συνδέονται.
Εάν έχετε αλλεργία στα όστρακα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σχετικά με αντιδράσεις σε ακτινοσκιαγραφικά υλικά ή ιώδιο.
- + Επεμβάσεις
- + Πρόληψη
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για να αποφύγω την αλλεργία στα όστρακα;
- Να γνωρίζετε πάντα τι τρώτε και πίνετε.
- Ελέγχετε πάντοτε τις ετικέτες συστατικών πριν χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν, ακόμη κι αν το φαγητό ήταν ασφαλές την τελευταία φορά που το φάγατε.
- Οι βιομηχανίες μπορούν να αλλάξουν τις συνταγές και ένα φαγητό που περιέχει θαλασσινά μπορεί να προστεθεί στη συνταγή.
- Διδάξτε τα παιδιά σχετικά με την αλλεργία στα όστρακα ώστε να μην αποδέχονται κεράσματα από συμμαθητές τους ή φίλους τους.
- Όταν είστε σε δείπνο έξω, ζητήστε λεπτομερώς πληροφορίες σχετικά με τα υλικά αλλά και το πώς μαγειρεύονται και παρασκευάζονται τα μενού σας.
Φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι προειδοποίησης με πληροφορίες σχετικά με την αλλεργία σας ή έχετε μαζί σας μία κάρτα προειδοποίησης.
Συζητήστε με τον Ιατρό σας σχετικά με το πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.
Ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ενέσιμη επινεφρίνη που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας, και να κάνετε μόνοι /μόνες σας, σε περίπτωση μίας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.- + Ιατρικές Συμβουλές
- + Ιατρική Υποστήριξη