Έλαια Υγιούς Καρδιάς: Τι πρέπει να ξέρετε
Όταν μαγειρεύετε, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα πιο υγιεινά λάδια για την καρδιά. Τα λιπαρά είναι μια μορφή λίπους.
Το σώμα μας χρειάζεται λίπος για ενέργεια, πέψη, απορρόφηση βιταμινών και πολλά άλλα.
Όμως η μεγάλη ποσότητα από λανθασμένη επιλογή σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.
Αποθηκεύστε στο ντουλάπι σας τα πιο υγιεινά λάδια για κάθε περίπτωση.
Τι πρέπει να γνωρίζω για την αποθήκευση ελαίων;
Η θερμότητα και το φως μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη γεύση και την ποιότητα με την πάροδο του χρόνου.
Αποθηκεύετε το λάδι σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος και αντικαταστήστε το εάν το λάδι σας μυρίζει πικρό ή «πολυκαιρισμένο».
Τα λάδια από κραμβόσπορο και καρυδιά ταγκίζουν γρήγορα, επομένως αποθηκεύστε αυτά στο ψυγείο για να παρατείνετε την ωφέλιμη ζωή τους.
Η ψύξη μπορεί να προκαλέσει θόλωση των ελαίων αλλά πιθανόν να διαλευκάνουν μόλις επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Ποια λιπαρά / έλαια είναι καλύτερα για την υγεία της καρδιάς σας;
- Τα Μονοακόρεστα λίπη: Αυτά τα φυτικά έλαια μειώνουν την καρδιακή νόσο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα έλαια.
- Τα Πολυακόρεστα λίπη: Αυτά τα φυτικά έλαια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Ποια λίπη είναι πιο επιβλαβή για την καρδιά;
- Τα Τρανς λίπη: Πρόκειται για τα τεχνητά, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια που αυξάνουν την καρδιακή νόσο περισσότερο από όλα τα άλλα έλαια (π.χ. η μαργαρίνη, το λίπος).
- Τα Κορεσμένα λίπη: Αυτά τα έλαια που παράγονται από τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν επίσης την καρδιακή νόσο (π.χ. το βούτυρο).
- Μείνετε μακριά από τα τροπικά λάδια όπως της καρύδας, του φοίνικα, το φοινικοπυρηνέλαιο και το βαμβακέλαιο. Όλα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
- Το έλαιο καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε, αγοράστε «παρθένο λάδι καρύδας». Περιέχει λαουρικό οξύ, τριγλυκερίδιο μεσαίας αλυσίδας που αυξάνει τόσο τα καλά όσο και τα κακά επίπεδα χοληστερόλης.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και το απλό Ελαιόλαδο;
Το Eξαιρετικό Παρθένο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, χρώμα, γεύση και άρωμα από το ελαφρύ ή το εξαιρετικά ελαφρύ ελαιόλαδο. Έχει τα ίδια υγιεινά μονοακόρεστα λίπη.
Το λάδι παράγεται εντός 24 ωρών από την διαλογή των ελιών. Εξάγεται από τις ελιές με ψυχρή πίεση και δεν εξευγενίζεται περαιτέρω με θερμότητα ή χημικά.
Αν και είναι πιο «βαρύ» στο μαγείρεμα, χρησιμοποιείται ιδανικά για σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας, ντιπς και γαρνίρισμα.
Είναι τα σπρέι μαγειρέματος ασφαλή;
Το FDA αναγνωρίζει τα σπρέυ μαγειρέματος ως ασφαλή.
Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε τα χειροκίνητα μπουκάλια ψεκασμού με τα αγαπημένα σας έλαια.
Χρειάζεται να ελέγξω τις μερίδες μου;
Απαραίτητα. Ελέγξτε και τις μερίδες σε λάδι, επίσης.
Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι περιέχει 40 θερμίδες και 4,5 γρ. λίπους!
Όταν δεν μπορείτε να το υπολογίσετε, ξεκινήστε με 1 κουτ. σούπας λάδι και σταματήστε στα 2.
Τι πρέπει να κάνω εάν "καπνίζει" το λάδι στο τηγάνι;
Το καπνισμένο λάδι σημαίνει πρόβλημα. Αν το λάδι αρχίσει να καπνίζει στο τηγάνι, πετάξτε το και αρχίστε ξανά.
Ο καπνός παράγει τοξικές αναθυμιάσεις και ανθυγιεινά υποπροϊόντα.
Ενδείκνυται πάντα το έντονο τηγάνισμα;
Το έντονο τηγάνισμα έχει μηδενικά οφέλη για την υγεία. Ακόμα και όταν μαγειρεύετε λαχανικά ή ψάρι, το βαθύ τηγάνισμα προσθέτει λίπος, θερμίδες και, συχνά, νάτριο.
Αντίθετα, το ελαφρύ σωτάρισμα ή το stir-fry (τηγάνισμα σε χαμηλές θρεμοκρασίες με συνεχές ανακάτεμα) σας βοηθά να απολαύσετε την αληθινή γεύση ενός φαγητού.
Εάν έχω να επιλέξω ένα είδος λαδιού που να χρησιμοποιώ στις περισσότερες μαγειρικές καταστάσεις, ποιο θα ήταν αυτό;
Ένα (ελαφρύ) ελαιόλαδο. Αλλά φυλάξτε και ένα κατάλληλο (πχ το canola) στο ντουλάπι ως εφεδρικό ασφαλείας για το μαγείρεμα υψηλότερης θερμοκρασίας.
Ποια έλαια είναι τα καλύτερα για σάλτσες, βουτήματα και μαριναρίσματα;
- Ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο)
- Έλαιο καβουρδισμένου σουσαμιού (σησαμέλαιο)
- Λινέλαιο
- Λάδι από καρύδι
- Λάδι από αβοκάντο
Ποια είναι τα καλύτερα λάδια για την παρασκευή σωτέ και σάλτσας;
Ελαιόλαδο και Σησαμέλαιο.
Ποια έλαια είναι τα καλύτερα για stir-fry, ψήσιμο και μαγείρεμα στο φούρνο;
Λάδι κανολών, Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, Φυστικέλαιο.
Ποια είναι τα καλύτερα λάδια για το ρόδισμα, το ξεφλούδισμα και το τηγάνι;
- Αμυγδαλέλαιο και Ηλιέλαιο (υψηλής ελαϊκής), Λάδι κανόλα (υψηλής ελαϊκής),
- Ελαιόλαδο (ελαφρύ ή εξαιρετικά εξευγενισμένο).
Ποια έλαια έχουν τα υψηλότερα σημεία "καψίματος";
Φυτικά Έλαια – Αραβοσιτέλαιο – Σουσαμέλαιο.
- + Γενικά
Τι πρέπει να γνωρίζω για την αποθήκευση ελαίων;
Η θερμότητα και το φως μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη γεύση και την ποιότητα με την πάροδο του χρόνου.
Αποθηκεύετε το λάδι σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος και αντικαταστήστε το εάν το λάδι σας μυρίζει πικρό ή «πολυκαιρισμένο».
Τα λάδια από κραμβόσπορο και καρυδιά ταγκίζουν γρήγορα, επομένως αποθηκεύστε αυτά στο ψυγείο για να παρατείνετε την ωφέλιμη ζωή τους.
Η ψύξη μπορεί να προκαλέσει θόλωση των ελαίων αλλά πιθανόν να διαλευκάνουν μόλις επιστρέψουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Ποια λιπαρά / έλαια είναι καλύτερα για την υγεία της καρδιάς σας;
- Τα Μονοακόρεστα λίπη: Αυτά τα φυτικά έλαια μειώνουν την καρδιακή νόσο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα έλαια.
- Τα Πολυακόρεστα λίπη: Αυτά τα φυτικά έλαια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
Ποια λίπη είναι πιο επιβλαβή για την καρδιά;
- Τα Τρανς λίπη: Πρόκειται για τα τεχνητά, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια που αυξάνουν την καρδιακή νόσο περισσότερο από όλα τα άλλα έλαια (π.χ. η μαργαρίνη, το λίπος).
- Τα Κορεσμένα λίπη: Αυτά τα έλαια που παράγονται από τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν επίσης την καρδιακή νόσο (π.χ. το βούτυρο).
- Μείνετε μακριά από τα τροπικά λάδια όπως της καρύδας, του φοίνικα, το φοινικοπυρηνέλαιο και το βαμβακέλαιο. Όλα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
- Το έλαιο καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε, αγοράστε «παρθένο λάδι καρύδας». Περιέχει λαουρικό οξύ, τριγλυκερίδιο μεσαίας αλυσίδας που αυξάνει τόσο τα καλά όσο και τα κακά επίπεδα χοληστερόλης.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και το απλό Ελαιόλαδο;
Το Eξαιρετικό Παρθένο έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, χρώμα, γεύση και άρωμα από το ελαφρύ ή το εξαιρετικά ελαφρύ ελαιόλαδο. Έχει τα ίδια υγιεινά μονοακόρεστα λίπη.
Το λάδι παράγεται εντός 24 ωρών από την διαλογή των ελιών. Εξάγεται από τις ελιές με ψυχρή πίεση και δεν εξευγενίζεται περαιτέρω με θερμότητα ή χημικά.
Αν και είναι πιο «βαρύ» στο μαγείρεμα, χρησιμοποιείται ιδανικά για σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας, ντιπς και γαρνίρισμα.
Είναι τα σπρέι μαγειρέματος ασφαλή;
Το FDA αναγνωρίζει τα σπρέυ μαγειρέματος ως ασφαλή.
Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε τα χειροκίνητα μπουκάλια ψεκασμού με τα αγαπημένα σας έλαια.
- + Διάγνωση
- + Διαχείριση & Θεραπεία
- + Επεμβάσεις
- + Πρόληψη
- + Ιατρικές Συμβουλές
Χρειάζεται να ελέγξω τις μερίδες μου;
Απαραίτητα. Ελέγξτε και τις μερίδες σε λάδι, επίσης.
Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι περιέχει 40 θερμίδες και 4,5 γρ. λίπους!
Όταν δεν μπορείτε να το υπολογίσετε, ξεκινήστε με 1 κουτ. σούπας λάδι και σταματήστε στα 2.
Τι πρέπει να κάνω εάν "καπνίζει" το λάδι στο τηγάνι;
Το καπνισμένο λάδι σημαίνει πρόβλημα. Αν το λάδι αρχίσει να καπνίζει στο τηγάνι, πετάξτε το και αρχίστε ξανά.
Ο καπνός παράγει τοξικές αναθυμιάσεις και ανθυγιεινά υποπροϊόντα.
Ενδείκνυται πάντα το έντονο τηγάνισμα;
Το έντονο τηγάνισμα έχει μηδενικά οφέλη για την υγεία. Ακόμα και όταν μαγειρεύετε λαχανικά ή ψάρι, το βαθύ τηγάνισμα προσθέτει λίπος, θερμίδες και, συχνά, νάτριο.
Αντίθετα, το ελαφρύ σωτάρισμα ή το stir-fry (τηγάνισμα σε χαμηλές θρεμοκρασίες με συνεχές ανακάτεμα) σας βοηθά να απολαύσετε την αληθινή γεύση ενός φαγητού.
Εάν έχω να επιλέξω ένα είδος λαδιού που να χρησιμοποιώ στις περισσότερες μαγειρικές καταστάσεις, ποιο θα ήταν αυτό;
Ένα (ελαφρύ) ελαιόλαδο. Αλλά φυλάξτε και ένα κατάλληλο (πχ το canola) στο ντουλάπι ως εφεδρικό ασφαλείας για το μαγείρεμα υψηλότερης θερμοκρασίας.
Ποια έλαια είναι τα καλύτερα για σάλτσες, βουτήματα και μαριναρίσματα;
- Ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο)
- Έλαιο καβουρδισμένου σουσαμιού (σησαμέλαιο)
- Λινέλαιο
- Λάδι από καρύδι
- Λάδι από αβοκάντο
Ποια είναι τα καλύτερα λάδια για την παρασκευή σωτέ και σάλτσας;
Ελαιόλαδο και Σησαμέλαιο.
Ποια έλαια είναι τα καλύτερα για stir-fry, ψήσιμο και μαγείρεμα στο φούρνο;
Λάδι κανολών, Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, Φυστικέλαιο.
Ποια είναι τα καλύτερα λάδια για το ρόδισμα, το ξεφλούδισμα και το τηγάνι;
- Αμυγδαλέλαιο και Ηλιέλαιο (υψηλής ελαϊκής), Λάδι κανόλα (υψηλής ελαϊκής),
- Ελαιόλαδο (ελαφρύ ή εξαιρετικά εξευγενισμένο).
Ποια έλαια έχουν τα υψηλότερα σημεία "καψίματος";
Φυτικά Έλαια – Αραβοσιτέλαιο – Σουσαμέλαιο.
- + Ιατρική Υποστήριξη